Välineille tyylikästä säilytystä

Tämä oli oikeastaan todella hauska projekti. Tämä on myös ensimmäinen projekti, jonka olen sattanut loppuun tämän blogin ansiosta. Projektin lopettamiseen meni sitten toimeen tarttuttua alle 2 tuntia. Kaiken kaikkiaan tähän upposi ehkä 4 tuntia. Ostin koristemaalaus välineille säilytys rasian 2 vuotta sitten. Siitä asti kun kannoin rasian Sinellistä kotiin on mieli tehnyt koristella sitä jotenkin. Koska käsittelemätön puu rasia näyttää melko tylsälle.

Päädyin lopulta koristelemaan kannen lovileikkauksella. Haluaisin tehdä paljon enemmän kaiverrustöitä, mutta muutettuani kerrostaloon ja menetettyäni mahdollisuuden käyttää sirkkeliä ja höyliä niin itse kaiverruspohjien teko on vaikeaa. Pelkkien laudan kappaleiden kaivertamisessa en näe järkeä. On paljon mielekkäämpää tehdä töitä joilla on tarkoitus ja käyttöä.  Eli tästä tuli samalla testi alusta sille miten kaupungissa voi helpoiten harrastaa kaiverrusta menemättä minnekkään kansalais opiston kursseille.

SONY DSC

Tekstin leikkaaminen vaiheessa

SONY DSC

Teksti valmiina odottamassa pinta käsittelyä.

Yllämainituista syistä tässä on kokeilu vähän kaikenlaista lovileikkauksen tiimoilta:

A) Voiko keisari puuta lovileikata?

 • Kyllä voi. Keisaripuu on vaan erittäin haurasta ja lohkeaa helposti. Aivan kokemattomalle kaivertajalle en suosittele. Kokemattoman kannattaa ainakin kokeilla yksinkertaisempaa kuviota kuin tekstin kaiverrusta.
 • Keisaripuuta on helppo työstää. Voimaa ei työstämiseen tarvitse ollenkaan.
 • Lohkeavuus on niin huomattavaa että kaarevasta leikkaupinnasta on vaikea saada siistiä.
 • Puun syyt on vahvat ja paikoitellen kovat. Esim O:n kaivertaminen oli melkein mahdotonta kun tälläinen kovempi kohta osui juuri kaarteeseen ja sai veitsen lipeämään joka kerta raiteiltaan. Verrattuna esim. leppään siis epätasalaatuisempaa leikkautuvuudeltaan.

 

B) Onnistuuko valmiin esineen lovileikkaus?

 • Kyllä onnistuu. Toki tämä lisää työskentelyyn omat haasteensa. Kappaletta on hankalampi kontrolloida mikä lisää lohkeamis riskiä.
 • Työasento on epämukava
 • Ainakin tässä mallissa puu pinnat on erittäin ohuet. Kannella on vahvuutta vain muutamia millejä, minkä takia jyrkemmissä leikkauspinnoissa mennään melkein läpi asti.
SONY DSC

pinta käsittelyksi tuli UULA-tuotteen karmiinin punainen pigmentti ja itse sekoitettu maalausneste.

SONY DSC

Valmisrasia kuivumassa

Pitkä tauko lovileikkauksesta näkyy lopputuloksessa. Samoin ehkä esivalmisteluissa tuli hitusen hutiloitua. Tärkeintä lovileikkauksen lopputuloksen kannalta on kuvion tarkka piirtäminen. Mittasin kyllä tekstin korkeuden ja etäisyyden reunoista, mutta jokaisen kirjaimen mittaaminen jäi. Lisäksi leikkausuuunnat olisi voinnut suunnitella vielä tarkemmin ennen työskentelyn aloittamista yhtenäisemmän lopputuloksen aikaan saamiseksi, mutta kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen. Kyllä siinä siveltimiään säilyttää.

Linkki Sinellin sivuille työssä käytettyyn rasiaan

Linkki UULA:n pigmenttiin

 


 

3 comments

 1. Keijo Välske says:

  Moi

  Hienoa että sulla on mielenkiintoa tehdä uutta ja kunnostaa vanhaa. Itsekkin entisessä elämässä kunnostin vanhoja huonekaluja ja annoin niitä sitten kavereille joilla oli tarvis sellaisia hankkia.
  Tilaahan se tietenkin vaati mutta silloin mulla oli lämmin halli käytössä.
  Oikein tuli lämmin olo kun joku ei heitä huonekalujalin heti kaatopaikalle jos vaikka väri ei miellytä

  • Laura says:

   Kiitos piristävästä kommenttista!

   Olisipa itselläkin mahdollisuus käyttää jotain tuollaista klämmintä hallitilaa niin tiesmitä sitä saisikaan aikaiseksi! Nyt ei ole ollut vuoteen työtiloja käytössä, mutta ehkä taas jossain vaiheessa elämää siihen aukenee taas mahdollisuus. Siihen asti täytyy tyytyä vähän vähemmän kunnianhimoisiin projekteihin!

 2. Keijo Välske says:

  Moi taas

  Kyllähän kotioloissakin pystyy aika paljon tekemään. Mutta se on kuitenkin hidasta kun päivän päätteeksi saa aina laittaa tavarat johonkin ”piiloon” etteivät ole siinä aina näkysällä.
  Vieläkin olen ylpeä sun puolesta että viitsit vanhaakin korjailla. Mailma on mennyt siihen, että aina heitetään vanha tavara pois ja käydään ostamassa kaupasta uusi. Kauheaa haaskausta ja tuhlaamista. Tietenkin jos rahaa on niin käyhän tälläinenkin toimenpide.
  Toivon että jaksat pienissä tiloissa tehdä hienoa työtä

  piki

Vastaa

68 − = 58